Opinión

Isabel II pot estar tranquil·la

Hi ha pol·lèmiques que no es resolen fàcilment. Dos d’elles, teníen a veure amb Xàtiva i amb la Fira d’agost. Moltes opinions (totes elles respectables), moltes veus i molta polseguera que s’ha anat alçant a mesura en que l’opinió pública es «barallava» per fer prevalèixer la seua postura respecte als bous i a la Reina de la Fira.

El tema dels bous no podem dir que siga exclussivament nostre. Ho reconec. Al llarg de tot el territori, durant els últims anys, s’han anat construïnt dos fronts: els defensors de la «tradició» taurina i els detractors d’una festa que «fa patir a l’animal un sofriment desmesurat a costa de la diversió de les persones». I no cal que ens n’anem tan lluny. Algemesí ha estat epicentre als mitjans de comunicació per conflictes d’aquest caire. Malgrat que el més recent té a veure amb el Bou de la Vega, una «tradició» que no ens deixa avançar com a societat civilitzada.

Però bé, sense entrar a jutjar les opinions de cadascú, és ben cert que el marge de diferència entre els defensors i els detractors dels bous a Xàtiva ha estat irrisori: tan sols 79 vots. Mentre 3.135 han optat per l’abolició, 3.056 han dit sí a la continuïtat d’espectacles taurins programats pel consistori. 79. Es el nombre de persones que et pots trobar sopant un dissabte a un bar de la ciutat. Xàtiva ha dit NO als bous, però pels pèls.

L’altra votació deixa una opinió un tant més unificada. Xàtiva vol tindre una figura representativa durant la Fira d’agost més enllà del propi alcalde. La Reina de la Fira s’ha emportat el 64% dels vots de la ciutadania que ha volgut opinar (3.984). 2.207 han decidit que era el moment de fer fora aquest càrrec que, també és cert, es va crear relativament ahir si tenim en compte que la nostra Fira roman viva des de 1250 per privilegi de Jaume I.

Les coses han canviat molt des d’aquell segle XIII. Les activitats de la Fira i els seus negocis han sofert transformacions des d’aleshores, però el que continúa igual és la ferma capacitat crítica d’algunes persones que es qüestionen seriosament si el que tenim és realment el que meresquem. Sembla que els bous podran respirar tranquils si depén de l’ajuntament portar-los o no, i també pot estar-ho Isabel II. La seua homòloga regnarà a la Fira de Xàtiva 2016.

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s