Artículos · Política

20-D, compte enrere

Són eleccions generals, però es decideixen municipi per municipi. A Xàtiva, com a la resta d’Espanya va començar ahir oficialment la campanya electoral amb la penjada de cartells. I ho fa poc més de sis mesos després de l’última vegada. En aquella ocasió estaven en joc unes eleccions locals i autonòmiques, que van marcar el canvi després de dos dècades tant a Xàtiva -i a la majoria de localitats valencianes-, com a la Generalitat.

DSC_1897
PP de Xàtiva

No obstant, però, aquestes eleccions són diferents. Les grosses. Les que marcaran el futur    -almenys durant els propers quatre anys-, de tot el país. És temps ara de llegir programes electorals, veure debats i fer sondejos sobre el que pot passar dintre de 15 dies. L’última paraula la tenen els votants.

 

DSC_1904
Cartell del PSOE

El Partit Popular de Xàtiva, que va perdre l’ajuntament el passat maig, busca refer-se amb el recolzament de cara a les nacionals d’un Mariano Rajoy que vol repetir presidència. Un bon termòmetre per veure si la gent de Xàtiva segueix apostant per ells, almenys de cara al Congrés. També serà interessant veure si els primers mesos del PSPV-PSOE com a partit més votat a Xàtiva, fan mossa en la consciència de la gent. I es que no tot depén de Pedro Sánchez. Roger Cerdà és la cara visible a la capital de la Costera d’un partit que vol tornar a governar, després de cedir la vara de comandament fa ara quatre anys. L’altre partit que va eixir reforçat de les eleccions locals a Xàtiva, Esquerra Unida, pareix no trobar eixa força si ens allunyem. La victòria (moral) de

2015-12-04 00.44.40
Cartell d’Esquerra Unida

Miquel Lorente, qui va superar en vots al PP de Xàtiva, pot ser un baló d’oxigen per a un partit que veu com el seu líder, el jove Alberto Garzón, no ha estat convocat per als debats electorals previs al 20-D. Els que sí que han participat -i participaran- en eixos debats, són els partits emergents. Eixos que, amb poderosos caps de cartell, estan cridats a posar pates amunt la política establerta. Un d’ells és Ciudadanos, que es va estrenar a Xàtiva el passat maig amb la butaca que ocupa Juan Giner als plens. Se’ns dubte el partit taronja té, potser, el líder més carismàtic de tots els que sonen per ocupar la Moncloa: Albert Rivera, i a més a més ve d’aconseguir grans resultats a les eleccions catalanes. D’altra banda està Podemos, amb un Pablo Iglesias que també té un gran poder d’atracció, però que pareix haver davallat un poc en les

DSC_1902
Cartell Compromís-Podem

predileccions de la gent. És per això que, a Xàtiva, #ÉsElMoment no té altra connotació que la de Compromís, el partit que lidera Mònica Oltra, guanyador de les eleccions del passat maig amb la conquesta de les principals ciutats valencianes i arribant a ser socis del govern de Ximo Puig a la Generalitat. A més a més, Joan Baldoví (candidat al Congrés) ja té experiència de la passada legislatura.

 

DSC_1901
Ciutadans Xàtiva

Segons l’enquesta del CIS (no es fien molt, doncs no va servir per anticipar els resultats de les eleccions del passat maig), El Partit Popular seria el guanyador, al territori valencià, on aconseguiria 10 diputats. Amb la resta de partits, igualtat absoluta: 7 escons per a PSOE, Ciutadans y Compromís-Podem.

 

No podem esbrinar el que succeïrà el 20-D. La gran quantitat d’indecissos està cridada a ser decissiva de cara al resultat final. Abans, 15 dies frenètics en els que posar de manifest per què cada partit és el  millor per dur el timó d’aquest país. Malgrat això, la campanya ja fa temps que ha començat amb l’aparició dels principals protagonistes en programes d’entreteniment, esportius o en debats a internet. Amb especial importància, el proper dilluns (debat a quatre), on malauradament no estarà el candidat d’IU. Una llàstima.

Amb tot, que guanye el millor. I que qui ho faça, tinga la decència de complir el seu programa.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s