falles

La cultura del llibret

DSC_1967
Representació de la JLF de Xàtiva als #plf16

La Festa de les Lletres Falleres és més que una simple «Festa». S’ha convertit en el punt de trobada dels amants de la nostra cultura i dels bojos dels llibrets. Una cita que, a Alzira el passat divendres, va assolir la seua V edició, i que creix amb més i més força any rere any.

Però aquest èxit no és fruït de la casualitat. És el remat final d’una tasca que es duu a terme durant tot un any per part de l’Associació d’Estudis Fallers, l’Associació Cultural Falla La Malva d’Alzira, l’Associació Cultural Falla El Mocador de Sagunt, l’Associació Amics del Mestre Ortifus, la plataforma Malalt de falles i, des de l’edició 2016, la Junta Local Fallera de Xàtiva. Tots ells conformant la Federació de les Lletres Falleres.

En aquesta edició s’ha comptat amb la presència del gran Pep Gimeno ‘Botifarra’, qui va delectar als assistents amb el seu tradicional repertori que va culminar amb la mítica ‘Malaguenya de Barxeta’. La direcció de l’acte va còrrer a càrrec d’Inma Guerrero i Miguel A. Martínez, que es van preocupar de fer riure i d’amenitzar les vora dues hores d’acte. Destacar també la intervenció d’Hugo Morte, president de la Federació de Lletres Falleres, qui va recordar que «Fem açò perquè estimem la llengua que parlàven els nostres avantpassats». 

 

Però la cultura necessita veure’s recolzada pels dirigents. I és per això que cal agrair la presència dels Diputats nacionals al Congrés Elena Bastidas i Vicente Ten; dels diputats provincials de Cultura i Turisme a Diputació de València Xavier Rius i Pilar Moncho; de l’alcalde d’Alzira Diego Gómez; del regidor de Falles de Xàtia Pedro Aldabero; dels regidors de l’Ajuntament de València Carlos Galiana i Pilar Soriano; així com del regidor de Cultura Festiva de València i president de la Junta Central Fallera Pere Fuset. Perquè una Festa comença a ser gran quan els qui manen es preocupen per ella.

I si d’una cosa cal estar ben orgullosos, és de l’augment de la participació, ja que en aquesta edició dels Premis de les Lletres Falleres hi ha hagut un més que notable increment de treballs, nous guardons i noves comissions que han estat partíceps d’aquesta iniciativa.

DSC_2025
La Falla E. Merello (Port de Sagunt) amb el Premi Climent Mata.

I com a xativí, m’agradaria traure pit de la meua ciutat. Aquest any, amb la inclusió del Premi Climent Mata, s’ha cobert un dels buits que existien en referència als premis dedicats als llibrets: el de la maquetació i el disseny, un element indispensable. També, com no, felicitar a totes les Falles de Xàtiva que han aconseguit nominacions als Premis, ja que no és gens fàcil superar la criba amb un nombre tan alt de treballs presentats, alguns d’ells de molta qualitat:

Nominacions al Climent Mata per a la Falla Espanyoleto, Falla Molina Claret i Falla Benlloch Aleixandre VIé; al Premi Mocador al millor assaig sobre falles i cultura popular a un llibret de falla per a la Falla Joan Ramon Jiménez; nominació al Premi Ortifus-Coherència per a la Falla Selgas Tovar; i nominacions al Premi Pepet al millor article al voltant de la candidatura de l’espai cultural de les Falles valencianes a Patrimoni Immaterial de la UNESCO per a la Falla República Argentina i per a la Falla Selgas Tovar.

Felicitar als organitzadors per tot el treball realitzat i per el ressó que han aconseguit, materialitzat amb la participació de la gent emprant el hastag #plf16. És important unir esforços en favor de la nostra festa i de la nostra llengua. Ja que com diu Hugo Morte: «Fem soroll. Fem cultura. Fem falla en valencià» .

A pels #plf17 !

 

 

 

LLISTAT DE GUARDONATS

 

Premi Soles i Godes

‘Involucionisme i falles de sofà’, de José Francisco Carsí , falla Plaça Jesús  de València

 

Premi Malva Alzira

Poema guanyador 2016, ‘Les dos en punt en la Plaça’, de José Antonio Martínez Giner, falla Cambró de Tavernes de la Valldigna.

 

Premi Mocador

Article guanyador Mocador 2016,‘Les falles i la reforma interior’ de Luis Fernández Gimeno, comissió Tio Pep, Plaça de la Reina, Pau i Sant Vicent de València.

 

Premi Emili Llueca

‘La galàxia traca i la premsa satírica en la biblioteca valenciana Nicolau Primitiu’ de Enric Nogués, comissió Eduard Merello de Port de Sagunt .

 

Premi Mestre Ortifus a la Coherència

‘Apunts de falles’, de Verónica March, comissió Falla Plaça Cervantes, de Paiporta.

Premi Mestre Ortifus a la Portada

“Què venen els soviets!”, de Roberto Heredia del Rey, Jose Francisco Carsí i Raquel Puchades , comissió falla Avinguda de Torrent.

 

Premi Climent Mata local

Editor: Amparo Vidal, comissió Plaça Espanyoleto de Xàtiva.

 

Premi Climent Mata Comunitat Valenciana

Editor: Yogur de Fresa, comissió A.C. Eduardo Merello de Port de Sagunt.

 

Premi Carles Cortina (València)

‘Ciutat, art efímer i falles i+e’, de Mercedes Navarro , comissió Castielfabib – Marqués de Sant Joan .

 

Premi Pepet Comunitat Valenciana

‘Més que una festa’ de Paco Quiles Tudón i José Tena Tejado, Associació Cultural Falla La Victòria de Port de Sagunt.

 

Premi #PLF16

Jose Gisbert @josebmb,

‘Demane a la policia que no investiguen a València fins el dia 20 de Març. És impossible acabar la crítica i estar al dia’. #plf16

https://twitter.com/josebmb/status/698156147757465600

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s